niedziela, 11 maja 2014

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Bardzo dobre ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami, jabłkami czy wiśniami. Każdy może użyć owoców jakie lubi:) . Polecam :)

Składniki
 Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 125 ml mleka
  • 60 g miodu
  • szczypta soli
  •  3 jajka całe
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny

Ponadto:
  •  400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę, 
  • 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem)

Składniki na kruszonkę:
  • 125 g masła, roztopionego
  •  180 g mąki krupczatki ( może tez być pszenna)
  • 100 g cukru



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki). Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych 23 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Na ciasto wyłożyć  rabarbar, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).

Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.

Smacznego :-).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz