Bardzo dobre ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami, jabłkami czy wiśniami. Każdy może użyć owoców jakie lubi:) . Polecam :)
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 125 ml mleka
- 60 g miodu
- szczypta soli
- 3 jajka całe
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
Ponadto:
- 400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę,
- 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem)
Składniki na kruszonkę:
- 125 g masła, roztopionego
- 180 g mąki krupczatki ( może tez być pszenna)
- 100 g cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki). Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych 23 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć rabarbar, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).
Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz