Ciasto jak czekoladowe ptasie mleczko, polecam .
Biszkopt
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kopiaste mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- margaryna
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 duża łyżka kakao
- 1/2 startej tabliczki czekolady
Dodatkowo
- 4 kostki czekolady
- 1 łyżka śmietany 30%
Wykonanie
Biszkopt: białka ubijam z cukrem na sztywno potem dodaję żółtka i delikatnie mieszam , następnie przesiewam mąkę z proszkiem dokładnie wymieszać z masą i wylać na blachę , a potem do piekarnika .( na małą blaszkę ok 20x15)
Pianka:
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. W tym czasie zagotować mleko i zalać nim żelatynę wymieszać do rozpuszczenia . W mikserze ubić margarynę na puch z cukrem pudrem i podczas ubijania dodawać po jednym żółtku. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno. Jak mleko będzie już chłodne, ale nie zimne dodać do masy margarynowo jajecznej i szybko wymieszać, a następnie szybko wymieszać z ubitymi białkami i kakao, oraz startą czekoladą. Wylać na zimny biszkopt. przyozdobić rozpuszczoną czekoladą wymieszaną ze śmietaną.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz