Ciasto to pamiętam z dzieciństwa, kiedyś było hitem na spotkaniach rodzinnych. Długo go szukałam w domowych zapiskach. Udało się co widać na zdjęciach. Polecam jako letnie ciasto. Jest chętnie jedzone przez dzieci ;). Dodam jeszcze że proste do zrobienia , a kolorystyka ciasta zależy tylko od galaretek jakie kupimy. Polecam
Składniki:
Biszkopt
- 3 jajka ( żółtka i białka osobno)
- 3 duże łyżki cukru
- 3 duże łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, na końcu dodać mąkę kakao i proszek. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę ( 30x20) i upiec do suchego patyczka.
Masa:
- 0,5l śmietany 30%
- 0,5l mleka
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 rodzaje galaretek( rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody wylać do naczyń z płaskim dnem i pozostawić do zastygnięcia.Zastygniętą pokroić w kostkę)
Wykonanie
Żelatynę zalać zimną wodą ok 1/4 szklanki i pozostawić do napęcznienia.
Śmietanę i mleko przelać do naczynia, dodać oba cukry i trzepaczką ubić ( do rozpuszczenia cukrów) . Jak cukier się rozpuści , trzeba podgrzać żelatynę ( uwaga, aby nie zagotować) i płynną ( ciepłą) dodać do mlecznej masy, energicznie mieszając. Następnie dodać kostki galaretki i wylać tężejącą masę na biszkopt.Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz