Klasyczna drożdżówka z jabłkiem i kruszonką. Puchate, lekko słodkie ciasto a na środku słodziutkie jabłuszka , naprawdę są pyszne! Polecam
Składniki na 12 bułeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 80 g masła, roztopionego
- 16 g świeżych drożdży
Nadzienie jabłkowe
- 3-4 jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 gram masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać pokroić w cienki plasterki i usmażyć z cukrem, masłem i cynamonem, na złoto wystudzić.
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami ( wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 12 równych części(u mnie po 85 gram). Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia (około 30 - 40 minut).
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nałożyć nadzienie jabłkowe posmarować jajkiem roztrzepanym i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.
Smacznego:)
Mmm... wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń:) i takie są, nawet na drugi dzień były mięciutkie.
OdpowiedzUsuń