Jeszcze jedna propozycja sernika na zimno:D
Teraz jest czas na maliny, ciasto w sam raz na lato. Polecam.
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
Masa serowa
- 1/2 litra mleka
- 7 łyżeczek żelatyny ( zalać ok 1/4 szkl. zimnej wody do napęcznienia)
- 60 dag sera białego ( ja użyłam z wiaderka)
- 200 g cukru
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
Dodatkowo
- 2 opakowania galaretki malinowej
- ilość malin wg uznania ja użyłam 1/2 kg
Wykonanie
Biszkopt-białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blaszkę ( 30x40) i upiec do tzw. suchego patyczka:). Wystudzić
Na zimny biszkopt wylać stygnącą galaretkę malinową z malinami ( kilka szt. zostawić do ozdobienia na wierzchu ciasta)
Na zimny biszkopt wylać stygnącą galaretkę malinową z malinami ( kilka szt. zostawić do ozdobienia na wierzchu ciasta)
Żelatynę zalać zimną wodą ok (1/4 szkl) i odstawić do napęcznienia. Mleko zagotować, zalać nim napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego wystygnięcia. W tym czasie ser połączyć z cukrem. Jeszcze ciepłym ( ale nie gorącym ) mlekiem zalać ser i odstawić. Jak masa będzie tężeć ubić na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wszystko razem połączyć. Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin ( myślę że 3-4 wystarczą ).
Smacznego:)
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń