niedziela, 21 września 2014

Owsiane ciasteczka

Ciasteczka są pyszne, pachną wanilią i szybciutko się je robi. Ja robiłam je z synkiem czterolatkiem i miał on sporo frajdy ;). Polecam.

 Składniki na około 35  ciasteczek

  • 200 g masła w temperaturze pokojowe
  • 1/2 szklanki  cukru (można użyć 3/4 brązowego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka  bakalii ( u mnie: rodzynki, migdały drobinki czekolady, suszona borówka)
 Masło ucierać mikserem na średnich obrotach, dodać cukier, cukier wanilinowy  i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać. Do maślanej masy dodać pozostałe  suche składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami zachować odstępy- ciasteczka urosną podczas pieczenia). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Podawać przestygnięte.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz