Składniki:
- 1 kg mąki
- 30 dkg cukru
- 40 dkg tłuszczu (w oryginale był to smalec, moja mama robiła pół na pół smalec z margaryną, ja używam samej margaryny - czyli tłuszcz dowolny)
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kwaśna śmietana
Dodatkowo:
- jabłka 2-3kg (należy je przygotować wcześniej, a ilość jabłek tak naprawdę dowolna, byleby nie przesadzić :). Jabłka obrać i albo pokroić w plasterki albo utrzeć na grubej tarce)
- kilka łyżek cukru
- cynamon
Sposób wykonania
Tłuszcz posiekać z mąką, dodać cukier, jajka,
żółtka i proszek do pieczenia a następnie wyrabiać dodając po trochu
śmietanę (tyle ile przyjmie) aby uzyskać gładkie ciasto. Podzielić na pół -
ciasto ma być przecież na dwie blaszki. Z jednej połowy bierzemy tak ok. 2/3
ciasta, rozwałkowujemy i wkładamy do wyłożonej pergaminem blachy i wyrównujemy
brzegi. Na ciasto wkładamy jabłka.
Jeśli używamy jabłek utartych dobrze jest z nich odcisnąć nadmiar soku.
Posypujemy cynamonem i cukrem (ilość zależy od własnych preferencji smakowych)
a następnie przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Oczywiście rozwałkowaną;)
Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i
wstawiamy na 1 godz. do nagrzanego piekarnika 170 stopni)
To samo robimy z drugą częścią ciasta –
możliwie szybko.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz