niedziela, 21 września 2014

Szarlotka

Sezon na jabłka w pełni :) więc polecam zrobić szarlotkę. Z tego przepisu wychodzą 2 blaszki ;)

Składniki:




  • 1 kg mąki
  • 30 dkg cukru
  • 40 dkg tłuszczu (w oryginale był to smalec, moja mama robiła pół na pół smalec z margaryną, ja używam samej margaryny - czyli tłuszcz dowolny)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Kwaśna śmietana

Dodatkowo: 

  • jabłka 2-3kg   (należy je przygotować wcześniej, a ilość jabłek tak naprawdę dowolna, byleby nie przesadzić :). Jabłka obrać i albo pokroić w plasterki albo utrzeć na grubej tarce)
  • kilka łyżek cukru
  • cynamon
 Sposób wykonania

Tłuszcz posiekać z mąką, dodać cukier, jajka, żółtka i proszek do pieczenia a następnie wyrabiać  dodając po trochu śmietanę (tyle ile przyjmie) aby uzyskać gładkie ciasto. Podzielić na pół - ciasto ma być przecież na dwie blaszki. Z jednej połowy bierzemy tak ok. 2/3 ciasta, rozwałkowujemy i wkładamy do wyłożonej pergaminem blachy i wyrównujemy brzegi. Na ciasto wkładamy jabłka. Jeśli używamy jabłek utartych dobrze jest z nich odcisnąć nadmiar soku. Posypujemy cynamonem i cukrem (ilość zależy od własnych preferencji smakowych) a następnie przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta. Oczywiście rozwałkowaną;)
Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy na 1 godz. do nagrzanego piekarnika 170 stopni)
To samo robimy z drugą częścią ciasta – możliwie szybko.


Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz