niedziela, 21 września 2014

Ptasie mleczko II

Ciasto proste w wykonaniu, a zarazem smaczne.Polecam :)

Składniki:
Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  8 białek
  •  1 szkl. cukru 
  •  8 łyżeczek żelatyny
  •  sok z 1 cytryny  
  •  1 łyżeczka kakao
  •  4 łyżki cukru
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany
  •  3 łyżki kakao
  •  60 g masła
  •  1 łyżeczka żelatyny

Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, a na końcu mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30x40) i upiec (do tzw suchego patyczka)
Pianka
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć połowę  jasnej masy na biszkopt, następie do drugiej połowy dodać kakao i delikatnie wylać na wierzch., wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować polewę.
Polewa:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko. Całość ponownie schłodzić.
Smacznego  :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz