Ciasto
proste w wykonaniu, a zarazem smaczne.Polecam :)
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 białek
- 1 szkl. cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Białka ubić
z cukrem, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, a
na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30x40) i upiec (do tzw suchego
patyczka)
Pianka
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach
zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać
do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo
dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.
Dodać żelatynę, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć połowę jasnej masy
na biszkopt, następie do drugiej połowy dodać kakao i delikatnie wylać na
wierzch., wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować polewę.
Polewa:
Żelatynę
zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę
składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i
przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko. Całość
ponownie schłodzić.
Smacznego
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz