Deser czekoladowy z malinami, wymaga wcześniejszego przygotowania śmietany, ale wykonanie jest bardzo proste i nawet osoby nie mające wielkiej wprawy sobie świetnie z nim poradzą.
Składniki:
300 ml. śmietany kremówki ( u mnie 30%)
2 tabliczki czekolady
200 g malin
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Śmietanę dzień wcześniej podgrzać prawie do zagotowania ale nie zagotować. Zdjąć z palnika i dodać do niej połamaną w kostkę czekoladę. Odstawić na chwilę, a następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady . Chłodną masę wstawić na noc do lodówki. Maliny ( jak mamy świeże to kilka odstawić do ozdoby) wsypać do garnuszka dodać cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia oraz do zredukowania soku. Wystudzić . Chłodną śmietanę z czekoladą przelać do misy miksera i ubić na puch. Na dno pucharów dać po łyżce malin a następnie włożyć mus czekoladowy . Udekorować wedle uznania.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz