Ciasto bardzo smaczne, świetnie się kroi, super na
przyjęcia, efektowne, a jak smakuje ! Polecam :)
Biszkopt
-
4jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
Warstwa śmietanowa
- 500 ml śmietana kremówka 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru (
opcjonalnie)
Malinowa galaretka
- Maliny mrożone (ok 600 g)
- 3 galaretki malinowe
Beza na biszkopcie
2 całe jajka
4 żółtka
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka
200 g cukru
100 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Biszkopt- z podanych składników upiec biszkopt i odstawić do
wystygnięcia.( białka ubić na sztywno z cukrem, potem delikatnie szpatułką
wymieszać z żółtkami, a następnie z mąką i proszkiem do pieczenia)
Masa malinowa galaretki rozpuścić w
1 litrze wody jak ostygnie dodać maliny i tężejąca masę wylać na biszkopt.
Wystudzić. W tym czasie przygotować bezę na biszkopcie. 2 całe jajka plus 4
żółtka i cukier ubić do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką wymieszać. Wylać na blachę
wyłożoną pergaminem i podpiec w piekarniku ok 10- 15 min w 160-170 stopniach. W
czasie jak biszkopt będzie się piekł, ubić białka na sztywno z cukrem i
tą bezę wyłożyć na biszkopt ( powinien już minimum 10-15 min się piec,
wszystko robimy w jednym czasie biszkopcika podpieczonego nie studzimy!)który
się podpiekł i na nią wysypać płatki migdałów, na a następnie piec
jeszcze ok. 15 min. Wystudzić.
Jak galaretka stężeje ubić śmietanę. Ubitą rozsmarować warstwie malinowej, a na niej położyć biszkopcik z bezą i migdałami.
Przepis na blachę jest na dużą blachę 30 x 40 cm
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz