środa, 10 grudnia 2014

Blok czekoladowy :)


Kto lubi mleko w proszku, bakalie i słodkie ciasteczka to przepis do wypróbowania.  

Składniki :
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła ( ewentualnie margaryny)
  • 3-6 łyżek kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku pełnego
  • bakalie ( rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałów, suszona żurawina)
  • 2 suche wafle 

Do garnuszka dać mleko płynne, cukier, masło oraz  kakao i wszystko razem podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie zdjąć z ognia i do mieszanki dodać bakalie ( bakalii dać wedle uznania jak kto lubi) oraz mleko w proszku. Delikatnie wymieszać i wylać na jeden suchy wafel, a drugim waflem przykryć. docisnąć i obciążyć (np encyklopedią ;)) odstawić do wystygnięcia na 2-4 godziny. Następnie pociąć na kosteczki i ozdobić wedle uznania. U mnie rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz