Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 100 g masła
- 10 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Z podanych składników wyrobić ciasto ( ja wyrabiałam mikserem). Wyrobione gładkie ciasto odstawić w misce przykrytej ściereczka do podwojenia objętości. Następnie ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować w prostokąt posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie zrolować jak roladę , ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół i wtedy razem zapleść. Ukształtować wieniec, przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , odstawić ja 15 -20 min . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 min.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz