niedziela, 28 grudnia 2014

Pierniczki Lebkuchen


Pierniczki mięciutkie, rozpływają się w ustach. Łatwe i nie są bardzo pracochłonne.Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
Składniki na 30 sztuk:
  •          250 g mąki pszennej
  •          85 g zmielonych migdałów
  •          3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  •          1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  •          1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •         200 ml płynnego miodu
  •         85 g masła
  •         pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.
W rondelku umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki; również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
Składniki na lukier:
·         2 szklanki cukru pudru
·         kilka łyżek gorącej wody

     Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać do całkowitego zastygnięcia lukru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz