Pierniczki mięciutkie, rozpływają się w ustach. Łatwe i nie są bardzo pracochłonne.Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.
Składniki na 30 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę,
przyprawy wymieszać w misce.
W rondelku umieścić masło i miód,
podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko
przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową,
dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek.
Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i
odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w
dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę
łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy
formować kulki; również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).
Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej,
bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą
bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do
wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po
pokryciu lukrem.
Składniki
na lukier:
·
2 szklanki cukru pudru
·
kilka łyżek gorącej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz