Inna wersja ciasta już będącego na blogu, ale warta zrobienia . Ciasto ze świeżymi truskawkami i słodką bezą na pewno zasmakuje wszystkim.
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
Warstwa śmietanowa
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny ( żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia)
Warstwa z truskawkami galaretką
- 3 galaretki truskawkowe
- 0,7- 1 kg truskawek
Biszkopt II
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 100 g płatków migdałowych
Z podanych składników upiec biszkopt. Odstawić do wystygnięcia.
Galaretka z truskawkami
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, jako stygną dodać pokrojone truskawki, i tężejącą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Odstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
W tym czasie przygotować biszkopt z bezą. 2 całe jajka plus 4 żółtka i cukier ubić do białości. Następnie do masy dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem i podpiec biszkopt ok 10 minut. W tym czasie ubić białka na bezę z 200 g cukru. Na podpieczony biszkopt wyłożyć bezę posypać migdałami, a następnie piec jeszcze 15 min w obniżonej temperaturze ok 160-150 stopni . Wystudzić
W momencie gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę , wyłożyć ją na galaretkę i przykryć bezą z migdałami.
Przepis na blaszkę 30x40
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz