Ciasto dla smakoszy kawy ;)
Składniki:
Biszkopt
- 6 jaj ( białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka,a na koniec delikatnie wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i i upiec do tzw suchego patyczka.
Masa
- 800 ml śmietany kremówki 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w postaci lekkiego proszku
- 2 łyżki kakao
- Nutella ok 350 g
Wykonanie
Jak ciasto wystygnie przeciąć na pół. Nutellę lekko podgrzać i taką płynną posmarować dolny biszkopt. Następnie włożyć ciasto do lodówki aby nutella stężała, a w tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Podzielić na pół i do jednej części dodać suchą kawę dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Wyjąć z lodówki biszkopt wyłożyć na nutellę masę z kawą przykryć drugim biszkoptem, a następnie wyłożyć drugą część bitej śmietany. Na koniec posypać obficie kakao.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz