niedziela, 8 listopada 2015

Ciasto cappuccino z nutellą

Ciasto dla smakoszy kawy ;)

Składniki:
Biszkopt
  • 6 jaj ( białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka,a na koniec delikatnie wymieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i i upiec do tzw suchego patyczka.

Masa
  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 3-4  łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w postaci lekkiego proszku 
  • 2 łyżki kakao
  • Nutella  ok 350 g 


Wykonanie 
Jak ciasto wystygnie przeciąć na pół. Nutellę lekko podgrzać i taką płynną posmarować dolny biszkopt. Następnie włożyć ciasto do lodówki aby nutella stężała, a w tym czasie ubić śmietanę z  cukrem pudrem. Podzielić na pół i do jednej części dodać suchą kawę dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Wyjąć z lodówki biszkopt wyłożyć na nutellę masę z kawą przykryć drugim  biszkoptem, a następnie wyłożyć drugą część bitej śmietany. Na koniec posypać  obficie kakao.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz