niedziela, 8 listopada 2015

Ciasto cytrynowo -jogurtowe



Lekkie, cytrynowe, pyszne!Polecam
Składniki:
 Biszkopt
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia

Masa cytrynowa
  • 800 ml wody
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 cytryny
  • 200 g cukru
  • 100 g masła

Masa jogurtowa
  • 1 jogurt 400ml
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
  • Herbatniki pepitki 4 paczki
  • ok 2 szklanki cukru pudru na lukier

Wykonanie 
Biszkopt- białka ubić z cukrem na sztywno dodać na koniec żółtka, a na koniec delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec do tzw suchego patyczka. Wystudzić.
Jak biszkopt będzie już zimny, ugotować masę cytrynową. Z 800 ml wody odlać 3/4 szklanki, w której należy rozpuścić budynie i dodać sok z 2 cytryn , a pozostałą część zagotować z cukrem i masłem. Do wrzącej wody dodać budynie energicznie mieszając aby nie powstały grudki i taką ciepłą masę wylać na biszkopt. Odstawić do wystygnięcia.
Masa jogurtowa-Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie już do ubitej dodać jogurt i delikatnie wymieszać.Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać z masą śmietanowo jogurtową i wylać na zimny budyń. Herbatniki należy zamoczyć zagotowanej ale w ciepłej wodzie i układać na masie jogurtowej. Na koniec z cukru pudru i gorącej wody ( do cukru pudru dodawać po odrobinie wrzątku i ucierać aż powstanie gęsty lukier) zrobić lukier i wylać go na herbatniki.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz