Lekkie, cytrynowe, pyszne!Polecam
Składniki:
Biszkopt
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
Masa cytrynowa
- 800 ml wody
- 3 budynie waniliowe
- 2 cytryny
- 200 g cukru
- 100 g masła
Masa jogurtowa
- 1 jogurt 400ml
- 500 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- Herbatniki pepitki 4 paczki
- ok 2 szklanki cukru pudru na lukier
Wykonanie
Biszkopt- białka ubić z cukrem na sztywno dodać na koniec żółtka, a na koniec delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec do tzw suchego patyczka. Wystudzić.
Jak biszkopt będzie już zimny, ugotować masę cytrynową. Z 800 ml wody odlać 3/4 szklanki, w której należy rozpuścić budynie i dodać sok z 2 cytryn , a pozostałą część zagotować z cukrem i masłem. Do wrzącej wody dodać budynie energicznie mieszając aby nie powstały grudki i taką ciepłą masę wylać na biszkopt. Odstawić do wystygnięcia.
Masa jogurtowa-Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie już do ubitej dodać jogurt i delikatnie wymieszać.Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać z masą śmietanowo jogurtową i wylać na zimny budyń. Herbatniki należy zamoczyć zagotowanej ale w ciepłej wodzie i układać na masie jogurtowej. Na koniec z cukru pudru i gorącej wody ( do cukru pudru dodawać po odrobinie wrzątku i ucierać aż powstanie gęsty lukier) zrobić lukier i wylać go na herbatniki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz