poniedziałek, 9 listopada 2015

Ciasto z nutellą i wiśniami

Ciasto  rewelacja :) nutella delikatna masa serowo-śmietanowa i wiśnie. Polecam
Składniki:
Spód ciasta
  • 1duży słoik nutelli
  • 1,5 opakowania sucharów ( ok 450g)

Masa serowa
  • 0,5 l mleka
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 kg białego sera 3 krotnie zmielonego
  • 200 g cukru
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 0,5 kg wiśni drylowanych ( mogą być oczywiście mrożone, lub ze słoika)

Przepis na blaszkę o wymiarach 30x40
Wykonanie
Sucharki zmielić na maszynce wymieszać z nutellą i powstałą masą wyłożyć spód blaszki. Odstawić. Mleko zagotować, rozpuścić w nim wcześniej namoczoną żelatynę, odstawić do przestygnięcia. W drugiej misce wymieszać ser z cukrem i połączyć z mlekiem,gdy masa zaczyna tężeć ubić śmietanę na sztywno i połączyć z masą serową, Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać i wstawić do lodówki aby dobrze stężało. Na zimnej masie serowej poukładać wiśnie i zalać je  tężejącą galaretką wiśniową.  
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz