Ciasto rewelacja :) nutella delikatna masa serowo-śmietanowa i wiśnie. Polecam
Składniki:
Spód ciasta
- 1duży słoik nutelli
- 1,5 opakowania sucharów ( ok 450g)
Masa serowa
- 0,5 l mleka
- 7 łyżeczek żelatyny
- 0,5 kg białego sera 3 krotnie zmielonego
- 200 g cukru
- 0,5 l śmietany kremówki
- 2 galaretki wiśniowe
- 0,5 kg wiśni drylowanych ( mogą być oczywiście mrożone, lub ze słoika)
Przepis na blaszkę o wymiarach 30x40
Wykonanie
Sucharki zmielić na maszynce wymieszać z nutellą i powstałą masą wyłożyć spód blaszki. Odstawić. Mleko zagotować, rozpuścić w nim wcześniej namoczoną żelatynę, odstawić do przestygnięcia. W drugiej misce wymieszać ser z cukrem i połączyć z mlekiem,gdy masa zaczyna tężeć ubić śmietanę na sztywno i połączyć z masą serową, Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód, wyrównać i wstawić do lodówki aby dobrze stężało. Na zimnej masie serowej poukładać wiśnie i zalać je tężejącą galaretką wiśniową.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz