sobota, 22 września 2012

Chałka


Pierwsza  moja chałka jest delikatna i mięciutka, a ciasto łatwe i proste do
 formowania. 
Składniki: 
  • 3 i 1/4 szklanki pszennej
  • 1  jajko 
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g  roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  •  20 g świeżych

Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko
  • mak

Mąkę przesiać, z drożdży świeżych wcześniej zrobić rozczyn. Wypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Przepis pochodzi stąd :)
Zrobiłam kilka zdjęć może się przydadzą ;)
Smacznego:)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz