Pierwsza moja chałka jest delikatna i mięciutka, a ciasto łatwe i proste do
formowania.
Składniki:
- 3 i 1/4 szklanki pszennej
- 1 jajko
- 60 g drobnego cukru
- 60 g roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 20 g świeżych
Ponadto:
- 1 roztrzepane jajko
- mak
Mąkę przesiać, z drożdży świeżych wcześniej zrobić rozczyn. Wypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę. Przepis pochodzi stąd :)
Zrobiłam kilka zdjęć może się przydadzą ;)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz