Ciastka bardzo smaczne, kruche i aromatyczne, nie ma śladu niemiłego zapachu smalcu. Polecam
Ciasto:
- 20 dag smalcu
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
(przepis na około 36 ciasteczek u mnie po 18g surowego ciasta)
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 150oC.
Z mąki, smalcu, cukru pudru i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy esencję waniliową.
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na kogel-mogel.
Blachę wykładamy pergaminem. Formujemy niewielkie kulki, następnie spłaszczamy, a na środku każdej robimy dołek. Wypełniamy masą jajeczną.
Wstawiamy do piekarnika na 14-16 minut. Kogel-mogel powinien być po upieczeniu biały. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka na blasze przez 5 minut, a następnie studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz