Jeśli lubicie serniki, to ten przepis jest godny wypróbowania. Bardzo delikatny, rozpływa się w ustach, a samo przygotowanie, to dosłownie chwila, no może 10 minut.
Składniki
- 50 dag sera imperiał ( mi najbardziej pasuje, choć może być każdy inny)
- 1 budyń waniliowy
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
Pianka
- białka z dwóch jajek
- 3 łyżki cukru
Kruche na spód ciasta
- 3,5 dag margaryny
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki na potrzebne na sernik umieścić w wysokim naczyniu i końcówką do koktajli dobrze zmiksować (chodzi o wprowadzenie jak najwięcej powietrza tzw pęcherzyków ). Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy się tym wcale martwić, takie ma być :)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć gotowe ciasto, wyrównać. Na kruche ciasto wlać masę serową. Piec 45 min w piekarniku z termoobiegiem w 180ºC. W tym czasie ubić piankę z białek i cukru, po45 minutach otworzyć piekarnik i delikatnie nałożyć piankę na sernik, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 15 minut. Ja ten sernik robię zazwyczaj wieczorem i po upieczeniu nie wyjmuje z piekarnika zostawiam go tam do rana ;)
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz