Kruche ciasto rozpływa się w ustach, a maliny zatopione w dalikatnej budyniowej piance....... niesamowite.Ciasto jest PYSZNE!!!, u nas ledwo zrobiłam zdjęcia, TAK SZYBKO ZOSTAŁO ZJEDZONE
Polecam
Przepis pochodzi stąd
Składniki na kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Budyniowa pianka
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zamrozić, (łatwiej będzie potem zetrzeń na tarce). Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ubić pianę na sztywno, powoli, wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz