Składniki
CIASTO:
- 50 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mleka
- 2 łyżki miodu
MASA ORZECHOWA
- 25 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg cukru
- 12 dkg masła
- 2 łyżki miodu
MASA BUDYNIOWA
- 1/2 litra mleka słodkiego
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki czubate mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
Z mąki, cukru, masła, jajek, sody, mleka i miodu zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem i z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Składniki masy orzechowej włożyć do rondla i smażyć na wolnym ogniu ok 15 min.
Drugą część ciasta wyłożyć na blachę, na nią wyłożyć ciepłą masę orzechową i piec w 180ºC przez około 10 min. Trzeba pilnować bo ciasto szybko brązowieje.
Masa budyniowa - Z podanej ilości mleka odlać trochę do szklanki i w nim rozmieszać obie mąki,pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem do gotującego dodać mleko z mąkami i ugotować budyń. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, oczywiście tak aby orzechy były na wierzchu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz