Składniki:
Środek arbuzika
- 250g masła ( miękkie)
- 250g cukru pudru
- 200g mleka w proszku pełnego
- czerwony barwnik
- 300 g zmielonych orzechów włoskich, migdałów
- 300 g cukru pudru
- 1 białko
- zielony barwnik
Wykonanie
Miekkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier puder i na końcu mleko w proszku. Zagnieść kulkę , podzielić na połowę. Do jednej dodać czerwony barwnik, zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować kulki i włożyć je na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i każdą czerwoną kulkę oblepić białą masą i ponownie włożyć na chwilę do zamrażalnika.
W tym czasie jak kulki się chłodzą ubić mikserem białko, razem z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy (lub migdały) oraz zielony barwnik, jak masa będzie zbyt sucha można dodać trochę masła, zagnieść i podzielić również na 10 części. Wyjąć kulki z zamrażalnika i każdą oblepić zieloną masą, schłodzić a potem podzielić na 8 cząstek. Na czerwonej masie można poozdabiać roztopiona czekoladą. Smacznego:)
Na czerwonej masie można poozdabiać roztopiona czekoladą. Smacznego:)
Pyszne,słodziutkie ,smak dzieciństwa,palce lizać ;-) pięknie się prezentują
OdpowiedzUsuń