poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Arbuziki

 Dziś ciasteczka arbuziki, dla wielbicieli mleka w proszku. Są kolorowe, słodkie i nie wymagają żadnych zdolności, cukierniczych. Proste w wykonaniu i nie pracochłonne. Polecam!
Składniki:

Środek arbuzika
  • 250g masła ( miękkie)
  • 250g cukru pudru
  • 200g mleka w proszku pełnego
  •          czerwony barwnik
Zielona skorupka
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich, migdałów
  • 300 g cukru pudru
  • 1 białko
  •    zielony barwnik

Wykonanie
Miekkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier puder i na końcu mleko w proszku. Zagnieść kulkę , podzielić na połowę. Do jednej dodać czerwony barwnik, zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować kulki i włożyć je na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i każdą czerwoną kulkę oblepić białą masą i ponownie włożyć na chwilę do zamrażalnika.


W tym czasie jak kulki się chłodzą ubić mikserem białko, razem z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy (lub migdały) oraz zielony barwnik, jak masa będzie zbyt sucha można dodać trochę masła, zagnieść i podzielić również na 10 części. Wyjąć kulki z zamrażalnika i każdą oblepić zieloną masą, schłodzić a potem podzielić na 8 cząstek. Na czerwonej masie można  poozdabiać roztopiona czekoladą. Smacznego:)

Na czerwonej masie można  poozdabiać roztopiona czekoladą. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Pyszne,słodziutkie ,smak dzieciństwa,palce lizać ;-) pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń