Jeszcze do świeżych truskawek daleko, ale mrożone są do tego o ciasta idealne. Ciasto jest pyszne, delikatne, nie za słodkie, pięknie pachnie truskawkami, jednym słowem poezja truskawkowa, a biszkopt orzechowy, lub migdałowy tak delikatny .....
I jeszcze jedna sugestia, sama masa podana w pucharkach, ozdobiona kleksem z bitej śmietany i truskawką rewelacyjny deser.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 100 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z cukrem ubić na sztywno. Następnie dodać do nich żółtka i powoli wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką, a na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Delikatnie wszytko razem połączyć. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem i piec do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Masa truskawkowa
- ok 70dag truskawek ( malin, jagód)
- 150 g cukru
- 250ml soku malinowego
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- 700 ml śmietany kremówki 30%
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz