wtorek, 18 września 2012

Lemon curd


Jak dla mnie rewelacja super cytrynowy budyń, można go  łączyć  z kruchymi ciasteczkami , z bezami, świetnie smakuje z sernikiem , możliwości jest bardzo dużo. Polecam do zrobienia:)
Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 czubata  łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz