Ciasto kilku warstwowe i co się z tym wiąże trochę pracochłonne, ale warto. Polecam :)
Biszkopt
- 4jajka
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietana kremówka 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru ( opcjonalnie)
- 500 g agrestu
- 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1 litrze wody
2 całe jajka
4 żółtka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka
200 g cukru
100 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Biszkopt- z podanych składników upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.( białka ubić na sztywno z cukrem, potem delikatnie szpatułką wymieszać z żółtkami, a następnie z mąką i proszkiem do pieczenia)
Masa agrestowa- galaretki rozpuścić w goracej wodzie, a w momencie jak zaczną tężeć wymieszać z agrestem i wylać na biszkopt. Wystudzić. W tym czasie przygotować bezę na biszkopcie. 2 całe jajka plus 4 żółtka i cukier ubić do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i podpiec w piekarniku ok 10- 15 min w 160-170 stopniach.W czasie jak biszkopt będzie się piekł, ubić białka na sztywno z cukrem i tą bezę wyłożyć na biszkopt ( powinien już minimum 10-15 min się piec, wszystko robimy w jednym czasie biszkopcika podpieczonego nie studzimy!)który się podpiekł i na nią wysypać płatki migdałów, na a następnie piec jeszcze ok. 15 min. Wystudzić.
Jak już budyń wiśniowy będzie chodny ubić śmietanę. Ubitą rozsmarować na budyniu wiśniowym, a na niej położyć biszkopcik z bezą i migdałami.
Przepis jest na dużą blachę 30 x 40 cm
Masa agrestowa- galaretki rozpuścić w goracej wodzie, a w momencie jak zaczną tężeć wymieszać z agrestem i wylać na biszkopt. Wystudzić. W tym czasie przygotować bezę na biszkopcie. 2 całe jajka plus 4 żółtka i cukier ubić do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i podpiec w piekarniku ok 10- 15 min w 160-170 stopniach.W czasie jak biszkopt będzie się piekł, ubić białka na sztywno z cukrem i tą bezę wyłożyć na biszkopt ( powinien już minimum 10-15 min się piec, wszystko robimy w jednym czasie biszkopcika podpieczonego nie studzimy!)który się podpiekł i na nią wysypać płatki migdałów, na a następnie piec jeszcze ok. 15 min. Wystudzić.
Jak już budyń wiśniowy będzie chodny ubić śmietanę. Ubitą rozsmarować na budyniu wiśniowym, a na niej położyć biszkopcik z bezą i migdałami.
Przepis jest na dużą blachę 30 x 40 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz