sobota, 29 grudnia 2012

Ciasto makowo-malinowe



Pyszne ciasto z lekką, rewelacyjną pianką, na bazie serka i bitej śmietany. Pianka jest delikatna, a mus z malin polany po cieście  smakuje wybornie.
Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie delikatnie drewniana łyżką wmieszać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blechy.  Piec ok 30min w 160 stopniach.

Masa serowo -makowa

  • 250 ml mleka
  • 100g maku
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 400g serka (ja użyłam sera do serników z wiaderka) 
  • 200g cukru
  • sok z 2 cytryn
Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. W tym czasie zagotować mleko razem z makiem . Do gorącego mleka dodać napęczniałą  żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Ser razem z cukrem i sokiem z cytryny zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej masę serową i zimne mleko z makiem. Delikatnie wymieszać i wylać na upieczony wcześniej biszkopt.

Malinowa polewa

  • 500g malin
  • 250ml soku malinowego
  • 50g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. W tym czasie maliny razem z sokiem malinowym i cukrem zblenderować na mus. Dodać do malin napęczniałą żelatynę i podgrzać ale tylko tyle aby żelatyna się rozpuściła. Wylać mus malinowy na masę serowo makową i wstawić ciasto do lodówki aby wszystko stężało.
Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Ale mi sie chce tego ciasta :) A czy możesz zmienic weryfikacje obrazkowa przy pisaniu komentarzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zmienione :)
      Jestem początkującą blogerka i będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

      Usuń