poniedziałek, 20 maja 2013

Waniliowa pianka


Niesamowicie delikatna, rozplywająca się w ustach waniliowa pianka na biszkopcie. Bardzo polecam na deser po niedzielnym obiadku. Naprawdę delikatniejsza pianka od ptasiego mleczka.  

Biszkopt
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2  łyżki żelatyny
  •  margaryna
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
  • 4 kostki czekolady 

Wykonanie
Biszkopt: białka ubijam z cukrem na sztywno potem dodaję żółtka i delikatnie mieszam  , następnie przesiewam mąkę z proszkiem dokładnie wymieszać z masą i wylać na blachę , a potem do piekarnika .( na małą blaszkę ok 20x15)
Pianka
żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.  W tym czasie zagotować mleko i zalać nim żelatynę wymieszać do rozpuszczenia . W mikserze ubić margarynę na puch z cukrem pudrem  i podczas ubijania dodawać po jednym żółtku. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno. Jak mleko będzie już chłodne, ale nie zimne dodać do masy margarynowo jajecznej i szybko wymieszać ( ja dodaję podczas ubijania margaryny ), a następnie szybko wymieszać z ubitymi białkami i wylać na chłodny biszkopt. przyozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz