niedziela, 15 czerwca 2014

Kryształki


Ciasto to pamiętam z dzieciństwa, kiedyś było hitem na spotkaniach rodzinnych. Długo go szukałam w domowych zapiskach. Udało się co widać na zdjęciach. Polecam jako letnie ciasto. Jest chętnie jedzone przez dzieci ;). Dodam jeszcze że proste do zrobienia , a kolorystyka ciasta zależy tylko od galaretek jakie kupimy. Polecam 
Składniki:
Biszkopt 
  • 3 jajka  ( żółtka i białka osobno)
  • 3 duże łyżki cukru
  • 3 duże łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, na końcu dodać mąkę kakao i proszek. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę ( 30x20) i upiec do suchego patyczka. 
Masa:
  • 0,5l śmietany 30%
  • 0,5l mleka
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 rodzaje galaretek(  rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody wylać do  naczyń z płaskim dnem i pozostawić do zastygnięcia.Zastygniętą pokroić w kostkę)
Wykonanie
Żelatynę zalać zimną wodą ok 1/4 szklanki i pozostawić do napęcznienia.
Śmietanę i mleko przelać do naczynia, dodać oba cukry i trzepaczką ubić ( do rozpuszczenia cukrów) . Jak cukier się rozpuści , trzeba podgrzać żelatynę ( uwaga, aby nie zagotować) i płynną ( ciepłą) dodać do mlecznej masy, energicznie mieszając. Następnie dodać kostki galaretki i wylać tężejącą masę na biszkopt.Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia. 
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz