wtorek, 25 września 2012

Ciastka czekoladowe

Ciastka  bardzo smaczne, kruche i aromatyczne, nie ma śladu niemiłego zapachu smalcu. Polecam
Ciasto:
  • 20 dag smalcu
  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie -  kogel-mogel
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  (przepis na około 36 ciasteczek u mnie po 18g surowego ciasta)
 Piekarnik należy nagrzać do temperatury 150oC.
Z mąki, smalcu, cukru pudru i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy esencję waniliową.
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem  na kogel-mogel.
Blachę  wykładamy pergaminem. Formujemy niewielkie kulki, następnie spłaszczamy, a na środku każdej robimy dołek. Wypełniamy masą jajeczną.
Wstawiamy do piekarnika na 14-16 minut. Kogel-mogel powinien być po upieczeniu biały. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka na blasze przez 5 minut, a następnie studzimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz