sobota, 27 października 2012

Ciasto 3 bit


 Słodkie ciasto bez pieczenia, na bazie herbatników lub słonawych krakersów, przełożone masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną oraz obsypanie gorzkim kakao. Rewelacja !!!
Tu zrobiłam z herbatnikami, ale z całego serca polecam zrobić z krakersami jest wyśmienite:)

Składniki :
  • 2 paczki herbatników lub krakersów( Herbatniki  maślane kupuję w Biedronce Bonitki 250g)
  • 1 puszka mleka kajmakowego( lub słodzonego w puszcze ale te trzeba gotować ok 2,5-3 godz)
  • krem karpatka ( lub 2 budynie waniliowe)
  • kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w gorącej wodzie ok 2-3 łyżki)
  • 2 łyżka kakao do posypania.
Wykonanie:
Formę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć hebratnikami lub krakersami na to wylewamy mleko kajmakowe z puszki ( aby się lepiej rozsmarowało polecam podgrzać mleko w puszce), wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń/ krem karpatkowy ( ugotować budyń i wystudzić). Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimny budyń, gotową masę wyłożyć na herbarniki/krakersy i ponownie przykryć kolejną warstwą ciastek. Śmietanę kremówkę ubić  dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na ciasto, wyrównać. Gotowe obsypać kakao i wstawić do lodówki  na całą noc.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz