poniedziałek, 22 października 2012

Mleczne ciasto


Jeśli lubicie mleko w proszku i biszkopt czekoladowy to ciasto jest idealne :) W smaku  jest bardzo delikatne, mięciutkie, słodkie i rzeczywiście mleczne. Jeszce kilka słów o polewie czekoladowej, która jak dla mnie jest rewelacyjna, super się kroi , jest błyszcząca, smaczna, elastyczna i jeszcze nigdy nie sprawiła kłopotu.Ciasto jest  podzielne, doskonale sprawdza się na rodzinnych przyjęciach.


Składniki :

Biszkopt z kakao

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC,

Masa mleczna

  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła ( margaryny)
  • 16 g cukru wanilinowego
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.

Polewa czekoladowa

  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą, polać polewą :)
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz