poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe

Ciasteczka na jeden gryz, delikatne , kruche, orzechowo-czekoladowe. W sam raz do kawusi. Wykonanie proste, a co ważne można je zrobić bardzo szybko.
Składniki:
  • 1 margaryna
  • 20 dag mąki
  • 5 dag kakao
  • 1 żółtko
  • 7 dag cukru pudru
  • 7 dag mielonych orzechów lub migdałów
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ze wszystkich podanych składników zagnieść szybciutko ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć odrywać po kawałeczku formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na koniec widelcem delikatnie odbić wzorek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w szczelnym pudełku.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz