niedziela, 17 lutego 2013

Kilimandżaro s. Anastazji

Bardzo smaczne ciasto. Jabłka powodują, że ciasto jest wilgotne, a masa budyniowa rozpływa się w ustach. Całość wspaniale smakuje. Polecam.
Pomysł na ciasto z książki "Ciasta Siostry Anastazji" troche zmodyfikowany:)

 Ciemny biszkopt

 8 jaj
15 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy

Masa jabłkowa:

ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku cytrynowym)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1 kostka masła lub margaryny

Polewa

1 tabliczka czekolady

Wykonanie
Ciemny biszkopt:  ubić białka z cukrem na sztywną pianę dodać  żółtka, delikatnie połączyć , a następnie przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia oraz budyniem i  wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: ugotować budyń ( wystudzić). Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz