niedziela, 21 kwietnia 2013

Czekoladowe ciasto z jabłkami i masą chałwową




Ciasto godne polecenia.  Połączenie smaku chałwy i  jabłek- super . Przepis znalazłam w kalendarzu kulinarnym, trochę go zmieniłam i w takiej postaci podaję dalej. Może ktoś się skusi. Polecam.

Biszkopt.
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek;
  • 0,5 szklanki. cukru
  • 2 galaretki  jakie kto lubi, lub jakie są akurat w domu ;)  nie ma to większego znaczenia. 

Masa śmietanowa:
  • śmietana 30% 500ml
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • serek mascarpone 250g;
  • 2 batony chałwowe po 100g;
  • 2 opakowania śmietan-fix.
Wykonanie
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem , następnie delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki połączyć z żółtkami i resztą sypkich produktów . Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie o wymiarach 26x 36) i piec w 160stopniach C ok 340 min do tzw. Suchego patyczka. Wystudzić i przeciąć na dwa placki.
Masa jabłkowa:
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na patelni z cukrem. Następnie dosypać galaretki w proszku i wymieszać. ( można też dodać jabłek ze słoika , ale wtedy już bez  dodawania cukru) Całość przestudzić.

Masa śmietanowa:

     Batony chałwowe pokruszyć i połączyć mikserem z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i dosypać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Następnie do śmietany dodawać po 1 łyżce masę serowo-chałwową.

      Na jednej połowie biszkopta rozsmarować wystudzoną masę jabłkową, na nią masę śmietanowo- chałwową. Przykryć drugą połową biszkopta, wierzch posypać cukrem pudrem, ja polałam polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa

  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag margaryny/masła
  • 1 łyżeczka żelatyny ( rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody)


 Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz