środa, 23 października 2013

Sernik rosyjski


Sernik  ulubione ciasto mojej mamy:) ,  a ten zjada nawet mój mąż ( choć twierdzi że serników nie lubi ;))
Polecam :)
Kruche ciasto
  • 3 i 1/2 szklanki mąki/
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 kostki margaryny ( 200g)
  • 3 żółtka ( białka odkładamy do sernika)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz startą na wiórki margaryną. W osobnym naczyniu połączyć żółtka z cukrem i śmietaną. Następnie wszystko razem wymieszać i szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce.

Masa serowa
  • 1 kg sera ( najlepiej kupić w wiaderku drobno mielony)
  • 25 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • garść rodzynek
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • białka ubite na sztywno  ( pozostałe z ciasta kruchego)

Na mleku ugotować 2 budynie  i odstawić do ostygnięcie ( polecam ugotowany budyń nakryć folią spożywczą , ale tak aby ona przylegała do budyniu , wtedy nie powstanie twardy kożuch).
Ser przełożyć do misy miksera dodać cukier i ubijać dodając po łyżce zimny budyń. Jak już wszystko dobrze się połączy ( mogą być drobne "kawałeczki" budyniu  nic to nie szkodzi) dodać rodzynki skórkę z cytryny oraz olejek cytrynowy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek.

Blachę o wymiarach 25x30 natłuścić posypać grysikiem lub bułką tartą i zetrzeć na to połowę ciasta kruchego. Wylać teraz masę serowa i na wierzchu zetrzeć pozostałą część ciasta. ( mi zawsze trochę zostaje ciasta , jakoś nie wszystko ścieram, wiec zamrażam ) Piec w piekarniku z termoobiegiem w 160 stopniach 45 min.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz