niedziela, 3 sierpnia 2014

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką


Klasyczna drożdżówka z jabłkiem i kruszonką. Puchate, lekko słodkie ciasto a na środku słodziutkie jabłuszka , naprawdę są pyszne! Polecam
Składniki na 12 bułeczek:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 16 g świeżych drożdży


Nadzienie jabłkowe
  • 3-4 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać pokroić w cienki plasterki i usmażyć z cukrem, masłem i cynamonem, na złoto wystudzić. 


Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane  do posmarowania

 Składniki na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami ( wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 12 równych części(u mnie po 85 gram). Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia (około 30 - 40 minut).
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej  wgłębienie,  przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nałożyć nadzienie jabłkowe posmarować jajkiem roztrzepanym  i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce. 
Smacznego:)


2 komentarze:

  1. :) i takie są, nawet na drugi dzień były mięciutkie.

    OdpowiedzUsuń