poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ciasto z malinami i bezą


 
Ciasto bardzo smaczne, świetnie się kroi, super na przyjęcia, efektowne, a jak smakuje ! Polecam :)
Biszkopt
  •             4jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa śmietanowa
  • 500 ml śmietana kremówka 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru ( opcjonalnie)
Malinowa galaretka
  • Maliny mrożone (ok 600 g)
  • 3 galaretki malinowe
Beza na biszkopcie
2 całe jajka
4  żółtka
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka
200 g cukru
100 g płatków migdałowych
Wykonanie:
 Biszkopt- z podanych składników upiec biszkopt i odstawić do wystygnięcia.( białka ubić na sztywno z cukrem, potem delikatnie szpatułką wymieszać z żółtkami, a następnie z mąką i proszkiem do pieczenia) 
Masa malinowa galaretki rozpuścić  w 1 litrze wody jak ostygnie dodać maliny i tężejąca masę wylać na biszkopt. Wystudzić. W tym czasie przygotować bezę na biszkopcie. 2 całe jajka plus 4 żółtka i cukier ubić do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i podpiec w piekarniku ok 10- 15 min w 160-170 stopniach. W  czasie jak biszkopt będzie się piekł, ubić białka na sztywno z cukrem i tą bezę wyłożyć na biszkopt ( powinien już minimum  10-15 min się piec, wszystko robimy w jednym czasie biszkopcika podpieczonego nie studzimy!)który się podpiekł i na nią wysypać płatki migdałów, na  a następnie piec jeszcze ok. 15 min. Wystudzić. 
Jak galaretka stężeje ubić śmietanę. Ubitą rozsmarować warstwie malinowej, a na niej położyć biszkopcik z bezą i migdałami. 
Przepis na blachę  jest na dużą blachę  30 x 40 cm

 Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz