czwartek, 25 grudnia 2014

Czekoladowo-kokosowe rogale drożdżowe


                                    
Rogale drożdżowe czekoladowo kokosowe z nadzieniem z kremem czekoladowym :)

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml mleka świeżego 
  • 42 g świeżych drożdży
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml oleju
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakako
  • 1 łyżeczka soli


Dodatkowo


  • 400g kremu czekoladowego


Lukier


  • 100g cukier puder 
  • woda


Mąkę , mleko cukier, sól, drożdże ( najpierw zrobiłam rozczyn) , jaja  umieściłam w misie i zagniotłam na gładkie ciasto,pod koniec dodając olej. ( można to wszystko wykonać mikserem, lub w maszynie do chleba) Gotowe ciasto podzielić na dwie połowy  do jednej dodać wiórki kokosowe, a do drugiej kakao.  Następnie każdą część podzielić na 5 równych części i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po tym czasie brać po jednej kulce ciemnej i jasnej i rozwałkować jak naleśnik jeden na drugim ( zdjęcia poniżej) Gotowy placek podzielić na 8 trójkątów na każdym dawać krem czekoladowy, zwinąć w rogala i odłożyć na blaszkę do napuszenia. Piec w 200 stopniach 10-12 min.
Po upieczeniu polukrować.
Przepis znalazłam tu


                                      




                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz