środa, 25 lutego 2015

Ciasto Kinder Pingui


Ciasto, które zasmakuje każdemu kto lubi batoniki Kinder. Polecam:)
Biszkopt:
  •  5  jaj
  • 1/2 szkl. cukru
  •  3/4 szkl. mąki tortowej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  •  2 łyżki mleka w temp. pokojowej
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut. Wystudzić.

Masa:
  •  500 ml śmietany kremówki 30%
  •  4 łyżki cukru pudru
  •  50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania.
Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce. Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).
Polewa:
  •  200 g czekolady 
  • 50 g masła
  •  3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku i rozpuścić , dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.
Biszkopt przekroić na dwa placki.
Dolny placek posmarować połową masy, wyrównać i polać polewą czekoladową (tylko tyle, żeby utworzyła się cienka warstwa). Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjąć, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową .
Smacznego J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz