sobota, 27 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami i bezą

Inna wersja ciasta już będącego na blogu, ale warta zrobienia . Ciasto ze świeżymi truskawkami i słodką bezą na pewno zasmakuje wszystkim.
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia


Warstwa śmietanowa
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny ( żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia)


Warstwa z truskawkami galaretką 
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 0,7- 1 kg truskawek

Biszkopt II
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
Wykonanie
Z podanych składników upiec biszkopt. Odstawić do wystygnięcia.

Galaretka z truskawkami
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, jako stygną dodać pokrojone truskawki, i tężejącą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Odstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.
W tym czasie przygotować biszkopt z bezą. 2 całe jajka plus 4 żółtka i cukier ubić do białości. Następnie do masy dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem i podpiec biszkopt ok 10 minut. W tym czasie ubić białka na bezę z 200 g cukru. Na podpieczony biszkopt wyłożyć bezę posypać migdałami, a następnie piec jeszcze 15 min  w obniżonej temperaturze ok 160-150 stopni . Wystudzić
W momencie gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę , wyłożyć ją na galaretkę i przykryć bezą z migdałami.
Przepis na blaszkę 30x40

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz