poniedziałek, 26 października 2015

Czekoladowe babeczki z pomarańczowym kremem


Polecam te babeczki ponieważ nie dość że są bardzo smaczne to i wykonanie nie jest skomplikowane.

Składniki na 12 sztuk:
·         200 g mąki pszennej np. tortowej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         4 łyżki kakao
·         160 g ciemnego cukru 150 ml napoju gazowanego typu Coca - Cola
·         100 ml oleju słonecznikowego
·         2 jajka
·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Przesiać, odłożyć.
W drugim mokre - roztrzepane jajka, colę, olej, wanilię.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Babeczki urosną z górką - lekko ją ściąć, nie będzie potrzebna.

Krem pomarańczowy

·         170 g masła, w temperaturze pokojowej
·         1 i 1/4 szklanki cukru pudru
·         200 g serka kremowego typu philadelphia
·         Skórka starta z 1 pomarańczy
·         barwnik spożywczy pomarańczowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu (mikserem przez kilka minut). Następnie dodać serek kremowy, startą skórkę z pomarańczy oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego (można pominąć ;) ) nie zaprzestając ucierania. Na samym końcu do kremu dodać barwnik.
 Wystudzone babeczki udekorować kremem schłodzić ok 30 minut w lodówce.
Przechowywać w lodówce do 5 dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz