piątek, 21 września 2012

Sernik z pianką




Jeśli lubicie serniki, to ten przepis jest godny wypróbowania. Bardzo delikatny, rozpływa się w ustach, a samo przygotowanie, to dosłownie chwila, no może 10 minut.

Składniki

  • 50 dag  sera imperiał ( mi najbardziej pasuje, choć może być każdy inny)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru

Pianka

  • białka z dwóch jajek 
  • 3 łyżki cukru


Kruche na spód ciasta

  • 3,5 dag margaryny
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki na potrzebne na sernik umieścić w wysokim naczyniu i końcówką do koktajli dobrze zmiksować (chodzi o wprowadzenie jak najwięcej powietrza tzw pęcherzyków ). Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy się tym wcale martwić, takie ma być :)
 Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Formę o wymiarach 25 x 25 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć gotowe ciasto, wyrównać. Na kruche ciasto wlać masę serową.  Piec  45 min w piekarniku z termoobiegiem w 180ºC. W tym czasie ubić  piankę z białek i cukru, po45 minutach otworzyć piekarnik i delikatnie nałożyć piankę na sernik, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 15 minut. Ja ten sernik robię zazwyczaj wieczorem i po upieczeniu nie wyjmuje z piekarnika  zostawiam go tam do rana ;)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz