piątek, 21 września 2012

Orzechowiec

Ciasto  bardzo smaczne i wbrew pozorom nie skomplikowane, choć trzeba upiec dwa placki. Najlepsze jest jednak jak to ciasta z miodem po kilku dniach, a przy najmniej dobę musi leżakować. Polecam :)

Składniki


CIASTO:
  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki mleka
  • 2 łyżki miodu

MASA ORZECHOWA
  • 25 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg cukru
  • 12 dkg masła
  • 2 łyżki miodu

  • MASA BUDYNIOWA
  • 1/2 litra mleka słodkiego
  • 10 dag masła 
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
Wykonanie :

 Z mąki, cukru,  masła, jajek, sody,  mleka i miodu zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem i z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Składniki masy orzechowej włożyć do rondla i smażyć na wolnym ogniu ok 15 min.
Drugą część ciasta wyłożyć na blachę, na nią wyłożyć ciepłą masę orzechową i piec w 180ºC przez około 10 min. Trzeba pilnować bo ciasto szybko brązowieje. 
Masa budyniowa - Z podanej ilości  mleka odlać trochę do szklanki i w nim rozmieszać obie mąki,pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem do gotującego dodać mleko z mąkami i ugotować budyń. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, oczywiście tak aby orzechy były na wierzchu. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz