sobota, 5 stycznia 2013

Bułeczki z rodzynkami i żurawiną

Mięciutkie, z rodzynkami, żurawiną, pachnące cynamonem ze szklanką ciepłego mleka ... poezja smaku.
Wszystkim życzę smacznego:)

 Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 dag drożdży
  • 50g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 225 ml letniego mleka
Na nadzienie
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g rodzynek 
  • 70 g  żurawiny
Polewa
  • 40 g cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Wykonanie
Mąkę  przesiać, dodać do niej wyrośnięte drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jajko. Wszystko razem wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość (ok 1,5 h)
Jak ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę rozwałkować na kwadrat posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem , rodzynkami i żurawiną. Zwinąć w rulon , który kroić w zależności ile i jakiej wielkości mięć drożdżówki. Mi wyszło 16 . Układać na blaszce , przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia( jakieś 40 min). Piec w piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu polać rozmieszanym cukrem pudrem z wodą.
Przepis pochodzi z tąd

Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz