czwartek, 3 stycznia 2013

Czekoladowe ciasteczka z karmelem


Mocno czekoladowe, z wierzchu chrupiąca skórka, a środek....miękkie i jeszcze ten karmel !!!
 Mi smakowały jeszcze ciepłe jak karmel był miękki i ciągnący:) Polecam

Składniki:
  • 255g mąki
  • 150 g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150g masła
  • 170g cukru  pudru
  • 112g cukier brązowy
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżki ekstrakty z wanilii
  • cukierki karmelowe
  • dodatkowo cukier puder do posypania
Rozgrzać piekarnik do 170ºC. W misce wymieszać suche składniki : mąka kakao, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Do misy miksera dać masło( musi być miękkie)   cukier puder i cukier brązowy i miksować aż masło będzie jasne i puszyste. Następnie dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia oraz ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli dodawać suche składniki. Wymieszać tylko do połączenia składników. Z ciasta formować kuleczki wielkości  orzecha włoskiego, i do każdej kulki wkładamy po kawałku cukierka i dokładnie obklejamy, następnie wkładamy do cukru pudru i na blaszkę. Piec ok 11-13 min.
Po upieczeniu pozostawić na blaszce ok 5 mnin i dopiero po chwili przełżyć na kratkę do wystudzenia.
Przepis pochodzi z tąd






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz