niedziela, 26 maja 2013

Rurki z kremem


 Co tu dużo pisać. Rurki są pyszne, tak mi się przy najmniej wydaje, bo znikają w mgnieniu oka. Sięgają po nie i dzieci i starsi. Ja zdecydowałam się nadziać rurki kremem ,budyniowym który polecam i był to strzał w dziesiątkę - jest pyszny, delikatny, idealnie słodki do tych rurek. Można też wybrać wersję klasyczną - z ubitą śmietaną. Przepis pochodzi z tego blogu

Składniki:

  • 50 dag mąki pszenne
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli
Masa budyniowa:

  • 6 żółtek
  • 12 łyżek cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe lub laska wanilii
  • 3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
  • 30 -35 dag masła (bez oleju)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kieliszek czystego spirytusu .
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

Masa- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę (najlepiej mikserem), dodać jedną i drugą mąkę. Na końcu dodać mleko, wymieszać. 2 szklanki mleka zagotować z wanilią. Na wrzące mleko wlewać powoli masę jajeczną i mieszając (najlepiej sprężynką lub małą trzepaczką) - na wolnym ogniu ugotować budyń, uważając aby się nie przypalił.Ugotowany krem budyniowy przełożyć do miski, wystudzić.
Masło utrzeć "na puch" mikserem, dodawać po trochę wystudzony
budyń. Połączyć, dodać sok z połowy cytryny oraz spirytus( lub pominąć )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz