wtorek, 28 maja 2013

Sezamki



Kto lubi sezamki, a ma w domu sezam, to po przeczytaniu tego przepisu zapewne bez większego zastanowienia go wypróbuje:)
. Cukru trzeba dwa razy więcej niż sezamu. Wysypujemy go na patelnie i po krótkim podgrzewaniu staje się on płynny i bursztynowy. Wtedy trzeba dodać sezam, zamieszać  i wylać całość na pergamin jak najcieńszą warstwą. Należy unosić pergamin, pozwalając, by karmel się rozlewał, lub przykryć masę drugim arkuszem pergaminu i cienko rozwałkować( ja użyłam 2-ch mat silikonowych) . Powstaną wielkie płaty sezamków łatwe do łamania, przejrzyste, kruche i słodkie. Wtykać je można dla ozdoby w lody, krem czekoladowy albo podać obok kawy do chrupania. Z sezamkami ze sklepu wygrywają nieregularną, dużą formą i wkładem własnej ręcznej roboty. A gdy za oknem pada i nie chce się wychodzi,ć taka chwilka w kuchni, a ile słodkości;)
Na tą ilość sezamków co na zdjęciach użyłam szklanki cukru małej po nutelli i pół szklanki sezamu.
To na tyle, smacznego:)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz