poniedziałek, 31 marca 2014

Muffiny kawowe z masą cappuccino


Mięciutkie i lekkie  ciasto czekoladowe o smaku kawowym, krem cappuccino - delikatna masa, którą można przekładać torty, super spisująca się podczas dekoracji muffinek.
Składniki: ( Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  •  6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 
  • 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 3/4 szklanki cukru
  •  1 łyżka  ekstraktu z wanilii

W naczyniu wymieszać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przesiać i odłożyć na bok.

 Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrat z wanilii i roztopioną gorzką czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną/trzepaczką (nie mikserem). Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem prawie do pełna, pozostawiając 1 cm wolnego od górnych brzegów papilotki.

Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Masa cappuccino
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100g cappuccino
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g serka białego  President
  • 50g cukru
  • 200ml śmietany kremówki 30%

Mleko zagotować z cappuccino , w gorącym rozpuścić żelatynę , odstawić do wystygnięcia. W tym czasie wymieszać w misce ser z cukrem , następnie połączyć to z tężejącym mlekiem z cappuccino, oraz ubita na sztywno śmietaną. Odstawić na chwile do lodówki aby masa zaczęła dobrze tężeć. Po wyjęciu z lodówki energiczne wymieszać trzepaczką nałożyć masę do worka i dekorować muffiny.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz