poniedziałek, 31 marca 2014

Sernik na zimno

Delikatny jak puszek, nie za słodki, bardzo dobry sernik na zimno z owocami. Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce i galaretkę, zawsze może smakować inaczej :-).
Składniki:

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2  szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia 
Masa serowa
  • 1/2 litra mleka 
  • 6 łyżwczek  żelatyny ( zalać ok. 1/4 szkl. zimnej wody do napęcznienia)
  • 60dag sera białego ( ja użyłam z wiaderka)
  • 200g cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%

Dodatkowo
  • 2 opakowania galaretki ( u mnie brzoskwiniową)
  • 1 puszka brzoskwiń ( pokrojone w plasterki)
Wykonanie

Biszkopt-białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blaszkę ( 30x40) i upiec do tzw. suchego patyczka:). Wystudzić
Galaretkę zalać 1 l. gorącej wody, jak wystygnie dodać do niej pokrojone brzoskwinie i w momencie jak będzie tężeć wylać na zimny biszkopt. Odstawić do całkowitego zastygnięcia galaretki. ( najlepiej wstawić do lodówki)
Mleko zagotować, zalać nim napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ser połączyć z cukrem. Jeszcze ciepłym ( ale nie gorącym ) mlekiem zalać ser i odstawić.Jak masa będzie tężeć ubić na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę i wstawić do lodówki na kilka godzin ( myślę że 2 wystarczą ).
Smacznego:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz